НПО загрижено за циганчетата от „Максуда”, на които ще събарят къщите
НПО загрижено за циганчетата от „Максуда”, на които ще събарят къщите / Dariknews.bg, архив

Националната мрежа за децата, която обединява 137 неправителствени организации от цялата страна, поиска Община Варна да й предостави информация за незаконните постройки в циганското гето „Максуда”, които предстои да бъдат съборени това лято. От сдружението настояват местната администрация да предостави план къде ще бъдат настанени семействата с деца, ако техните къщи бъдат разрушени.

Събориха 46 цигански къщи във варненското гето „Максуда“ (ОБЗОР)

Председателят на общинската комисия по социални дейности Лидия Маринова коментира, че миналата година, когато бяха премахнати близо 50 бараки, действията на администрацията са били адекватни.

Събарянето на къщи в „Максуда” довело до хуманитарна криза, заключи БХК

„Тези хора бяха незаконно пребиващи и въпреки всичко се спазиха всички хуманитарни правила. Хората бяха настанени временно, а Общинският съвет им отпусна финансови помощи. Аз съм за спазването на човешките права, но в същото време трябва да се направи всичко възможно тези хора да бъдат убедени, че не може да не се спазват законите на страната. Хора от цяла България могат да пожелаят да живеят във Варна и всички поляни да се окажат заети”, заяви Маринов по време на заседанието на комисията, на която беше разгледано писмото на  Националната мрежа за децата.

Отпускат 7500 лева на роми, останали без дом след събарянето в "Максуда"

По предложение на Янко Станев съветниците гласуваха да бъде създаден кризисен план при подобни събития, свързани с деца и промяна на тяхното местоживеене. В изработването му ще бъдат включени и представители на други институции.

Кмет отговори на обвиненията за „Максуда”

Миналия август акцията срещу незаконите постройки в „Максуда” беше запазена в тайна до деня на премахването им. На този етап все още няма яснота кога и дали въобще това лято ще бъдат бутани къщи в циганското гето, въпреки че има подготвени над 150 заповеди за събаряне от кмета на район „Младост” Христо Христов.

Още 154 къщи в "Максуда" ще бъдат съборени

В социалната дирекция на общината също нямат информация за предстояща акция. Преди година нейната шефка Любомира Комитска разбрала същия ден, че багерите влизат в „Максуда”. Въпреки това смята, че екипът й е успял да се справи със ситуацията.

„ Добре е различните звена да бъдат предварително информирани, за може екип от специалисти предварително да извежда децата и тогава да се събарят къщите”, добави Комитска.

Извеждат с полиция циганите от общинския приют, отказвали да работят

След миналогодишното събаряне на незаконни постройки 149 души, от които половината деца, бяха настанени в приюта на СУПЦ „Д-р Анастасия Железкова”. Повече от тях си намериха квартири, а 66 души бяха преместени след месец в общинската почивна база в местността Баба Алено край Варна, където останаха до края на април. Част от тях отново са се върнали в приюта, като им поставен срок до края на септември да го освободят. Именно в СУПЦ „Д-р Анастасия Железкова” ще бъдат отново настанявани обитателите на постройките, които предстои да бъдат съборени.