Разрешителен режим за ползване на  металотърсачи искат музейните работници в Добрич
Разрешителен режим за ползване на металотърсачи искат музейните работници в Добрич / netinfo

Въвеждане на разрешителен режим за ползване на металотърсачи искат музейните работници в Добрич. Това е специализирана техника, която в момента се ползва свободно и в Добруджа почти няма село без 15-20 металотърсача, при положение, че музеят в Добрич има само един, коментира пред журналисти директорът на Регионалния исторически музей Костадин Костадинов.

По думите му по неофициални данни в страната има близо 400 000 човека, които се занимават с иманярска дейност. "Това е зараза, епидемия, която не се лекува с палиативни мерки", заяви Костадинов. Музейните работници в Добрич настояват
разрешения за ползване на металотърсачи да се дават само на служители на музеите и на държавни, общински и полицейски структури. "Очевидно е, че това е начинът да се справим с иманярската мафия", заяви Костадинов.

Предложението ще бъде изпратено до парламентарната комисия по култура с настояване да залегне в Закона за културното наследство.

Музейните специалисти предлагат същият закон да въведе изискване за създаване на централизиран регистър на лицата, регистрирали нумизматични колекции. Към момента законът дава възможност за създаване и регистрация на частни нумизматични колекции, но те не са включени в единен регистър.

Нужда от промяна имат и текстове в закона, свързани с намирането на археологически културни ценности, смятат от РИМ. Сега от хората, намерили културна ценност се изисква да уведомят най-близкия музей в 7-дневен срок. Историците в Добрич искат информацията за находката да се подава незабавно и то не само на музеите, но и на общинските и държавни власти. Освен това лицето, намерило културната ценност да е длъжно да я запази на мястото на намирането до идването на компетентните органи.