Кой и защо изсече на квадрати горите край Сърница?
Кой и защо изсече на квадрати горите край Сърница? / Нова телевизия
Варварска или санитарна сеч? Кой и защо изсече на квадрати горите край Хасково? Тези въпроси си задават хората, след като в интернет се появи снимка на гората над Сърница, която е изсечена на квадрати, коменираха тази сутрин в "Здравей България" по Нова телевизия.
Това е така наречената постепенно-котловинна сеч, възобновителна сеч, която се провежда във възрастни дъбови гори. Отварят се така наречените котли, които приличат на дупки, за да се възстанови гората”, обясни Христо Христов, директор на Общинското горско стопанство в Минерални бани.
Котлите се залагали там, където вече има млади дървета. По този начин се използвало естественото възобновяване на гората, без да се дават пари за залесяване.
„Подпомагаме младите дървета, като премахваме препятствията, за да растат нормално”, допълни Атанас Александров, зам.-директор на Общинското горско стопанство в Минерални бани.
Проверките започнаха миналата седмица. Констатира се, че на места има допусната незаконна сеч, на немаркирани дървета. Има на определени места сливане на котли. Транспортните средства, които са извозвали дървесината, са влизали в тези котли и част от фиданките са отъпкани. Остатъците от сечта не са почистени в част от котлите. Всичко това е документирано и ще се потърси отговорност от виновните длъжностни лица”, обясни Юсеин Ефендиев, директор на Регионалната дирекция по горите в Кърджали.
Според Мюмюн Искендер, кмет на Минерални бани, нарушението се равнява на 2 от 1000 отсечени дървета.