Затягат контрола на пунктовете за технически контрол
Затягат контрола на пунктовете за технически контрол / Dariknews.bg, архив

Шофьорите вече не могат да минат на задължителния годишен технически преглед, ако не са си платили данъка за превозното средство.

"Това се проверява на пунктовете за технически преглед чрез електронна система с осигурен достъп до базата данни в общината. Около 50 000 са регистрираните превозни средства в Сливен, като около 40 000 от тях са леки автомобили", съобщи Методи Лаков, директор на дирекция „Местни данъци и такси".

Община Сливен е направила техническата и организационната подготовка за включване в системата. От миналата година при извършени плащания в брой, както и при явяване в дирекция „Местни данъци и такси" за удостоверяване на банково плащане се поставят стикери на издадения документ, които удостоверяват платените задължения.
Проблеми се създават когато има плащания по банков път на стари задължения за предишни периоди, включително и за други превозни средства, както и при наличие на несъответстващи параметри на превозното средство. Тогава трябва да се подаде коригираща декларация в дирекцията за местни данъци и такси на общината.

„Когато един автомобил е бил с един номер и е сменен с друг, тази промяна трябва да се отрази по партидата на лицето в дирекцията. С новия талон ще се направи промяна в системата и тогава при направената връзка от пункта с базата данни ще може да се индивидуализира конкретното превозно средство.

Другият момент, който създава проблеми и ще продължи създаването на проблеми на лицата, е когато по банков път е наредена сума за конкретния автомобил, а в същото време лицето има задължения за други превозни средства, плащането ще се отнесе за погасяване на данъка за предходни периоди. Ако автомобилът е продаден на лице с адрес в друга община и собственикът му не е закрил партидата пак трябва да се подават декларации. При платен данък от стария собственик за първото полугодие на текущата година или за цялата година, новият собственик дължи данък съответно за второто полугодие или от следващата година", уточни Лаков.