Футболни фенове предлагат стадионът в Добрич да носи името на кап. Димитър Списаревски
Футболни фенове предлагат стадионът в Добрич да носи името на кап. Димитър Списаревски / netinfo

Агитката на футболен клуб "Добруджа" предлага стадионът в Добрич да се преименува от "Дружба" на "Капитан Димитър Списаревски". Предложението е внесено до кмета и до Общинския съвет.

"Нашият любим тим играе домакинските си мачове на стадион "Дружба", построен с доброволен труд на гражданите в края на 50-те години на миналия век и официално открит през 1960 година. От тогава до ден днешен той носи името "Дружба", останало в сърцата на поколения любители на футболната игра в града ни", посочват феновете.
Те смятат обаче, че това име вече е изиграло ролята си, твърде общо е и по никакъв начин не позволява стадионът да се свърже с Добрич и Добруджа. Затова предлагат стадионът да носи името на един от големите добруджански герои - капитан Димитър Списаревски, наречен живата торпила.

Преименуването на стадиона в Добрич от "Дружба" на "Кап. Димитър Списаревски" ще помогне за популяризиране на подвига на родения в Добрич летец сред футболната общественост в града и в цялата страна", посочват феновете и припомнят, че преди дни - на 19 юли, се навършиха 100 години от рождението на героя. От агитката отбелязват, че в редица български градове имената на стадионите са свързани с местната история или природните забележителности в района, като - "Ивайло" във Велико Търново, "Панайот Волов" в Шумен, "Луи Айер" в Силистра, "Тича" във Варна.

Кап. Димитър Списаревски е роден на 19 юли 1916 г. в град Добрич, недалеч от мястото, на което днес е поставена паметната му плоча. Още в първия си боен полет, на 20 декември 1943 година той  загива със смъртта на храбрите, врязвайки самолета си във водача на колона бомбардировачи, насочила се за поредна бомбардировка  на българската столица в разгара на Втората световна война. По този начин летецът  спасява живота на хиляди мирни граждани.