Оланд: Заплахата на ислямисткия екстремизъм за Европа никога не е била толкова сериозна
Оланд: Заплахата на ислямисткия екстремизъм за Европа никога не е била толкова сериозна / БГНЕС, архив

Заплахата на ислямисткия екстремизъм за Франция и Европа никога не е била толкова сериозна, колкото сега, заяви френският президент Франсоа Оланд, след като двама привърженици на "Ислямска държава" нападнаха църква в Северна Франция и убиха свещеник, предадоха АФП и Ройтерс.

Джихадисти прерязаха гърлото на свещеник в църква във Франция

В кратко телевизионно обръщение Оланд каза, че войната срещу ислямисткия екстремизъм както в чужбина, така и у дома, ще е дълга. "В лицето на тази заплаха правителството е абсолютно решено да победи тероризма", посочи Оланд.

Той за втори път анулира посещение в Чехия, по време на което смяташе да обсъди положението в ЕС след Брекзита. Първото анулиране бе след атентата на 14 юли в Ница, в който бяха убити 84 души и за който пое отговорност "Ислямска държава".

Френската прокуратура идентифицира единия от нападателите в църквата

Премиерът Манюел Валс заяви, че "с нападането на свещеник, на Католическата църква, добре се вижда каква е целта: да се настроят французите едни срещу други, да се нападне една религия, за да се предизвика религиозна война".

Франсоа Оланд отхвърли призивите на дясната и крайнодясната опозиция да втвърди законите за борба с тероризма след атентата в църквата, предаде АФП. Оланд заяви, че гласуваните миналата година закони дават достатъчно възможности за действие.

"Ограничаването на свободите ни няма да донесе ефикасност в борбата с тероризма", заяви президентът.

Саркози: Франция е във война, трябва да действаме безкомпромисно и незабавно

По-рано предшественикът му от десницата Никола Саркози призова изпълнителната власт "да промени в дълбочина отговора ни".

Оланд призова политическите си опоненти да спазват демократичните ценности. Той заяви това в отговор на призивите на опозицията да се затворят джамиите на привържениците на салафизма и да се вземат най-строги мерки спрямо радикалните имами и лицата в списъците на специалните служби за заподозрени в тероризъм и застрашаващите националната сигурност, предаде ТАСС.

Източник: БТА