Наследничките на овцата Доли са в добро здраве
Наследничките на овцата Доли са в добро здраве / Guliver/Getty Images

Четирите генетични копия на Доли - клонираната овца, която умря преждевременно през 2003 г., след като бе в лошо здравословно състояние, са на 9-годишна възраст и в добро здраве, съобщиха Ройтерс и АФП.

Деби, Дениз, Даяна и Дейзи, които се появиха на бял свят 11 години след Доли, са по-скоро в добро здравословно състояние, отбелязаха учени. Четирите овце са произлезли от същите клетки от млечна жлеза, довели до раждането на Доли - първия бозайник, клониран с помощта на технология, известна като трансфер на ядра от соматични клетки.

Лошото здраве и преждевременната смърт на Доли предупредиха за свързаните с клонирането рискове за здравето.

Кевин Синклер и колегите му от университета в Нотингам извършили задълбочено медицинско изследване на четирите овце, родени през юли 2007 г., както и на други 9 клонирани животни, произлезли от различни клетъчни култури.

13-те животни на 7-9-годишна възраст са се появили на бял свят в рамките на лабораторни изследвания, целящи да се подобри въпросната технология. Експертите изследвали толерантността към глюкоза, чувствителността към инсулин, кръвното налягане, здравината на мускулите и костите, за да направят първата глобална преценка на свързаната с възрастта болест при клонираните животни.

Регистрирани са няколко случая на лека артроза и един на умерена форма на артроза, които не са необичайни за възрастта им.

Източник: БТА