Ботаническата градина в Балчик навършва 61 години
Ботаническата градина в Балчик навършва 61 години / Sofia Photo Agency, архив

На 27 юли Университетската ботаническа градина в Балчик ще отбележи своята 61-годишнина.

В годината, в която се навършват и 1100 години от успението на патрона на Софийския университет св. Климент Охридски Университетската ботаническа градина в Балчик отбелязва годишната с изложба, посветена на живота и дейността на светеца.

Празничната програма в Балчик ще започне от 17.30 ч. с поднасяне на венец на паметната плоча на акад. Даки Йорданов, основател на Ботаническата градина. Тържествата ще продължат в "Градината на боговете", където изпълнители от Народно читалище "Васил Левски" ще представят малка част от българското фолклорно творчество.

В 19.30 ч. струнен квартет "Алегро" ще представи класически и модерни произведения сред цветна феерия от багри и аромати на градината.

Университетската Ботаническа градина в Балчик е създадена през 1955 г. в съседство с лятната резиденция на бившата румънска кралица Мария. На нейното изграждане и опазване са се посветили учени със световна известност, сред които и академик Даки Йорданов. Днес тя е разположена на площ от около 65 дка и се гордее с втората по големина в Европа колекция от едрогабаритни кактуси. Интересната история в съчетание с великолепната ландшафтна архитектура прави това място уникално като дух и обстановка.

Университетската Ботаническа градина в Балчик е определена за спасителен център за конфискувани на границата растителни видове по Вашингтонската конвенция (CITES).

Тя е и единствената ботаническа градина у нас, която изгражда и развива специални алеи за хора с двигателни и зрителни затруднения. Там незрящите могат да се запознаят с растенията посредством специални табели, написани с брайлово писмо и да добият пълноценни впечатления от градината.

Колекцията от растителни видове, донесени от цял свят, е разположена на площ от 16 акра. Общият брой на растителните видове, отглеждани в градината, надхвърля 2 500 броя. Те принадлежат към 85 семейства и 800 рода и разкриват невероятно разнообразие от видове и форми. Колекцията от палми включва 33 вида, някои от които на повече от 50 години.

Една от най-големите атракции е колекцията от гигантски кактуси, растящи на открито от април до октомври. Тя е втората по големина в Европа след тази в Монако. Сукулентите са представени с над 600 екземпляра.

Част от растителното разнообразие са и екзотичните растения: бонбонено дърво, моливно дърво, метасеквоята. Последната е известна още и със сензационното си откриване. Учените са смятали, че дървото е изчезнало от планетата Земя, поради което го описали по изкопаеми остатъци, а 5 години след това по време на научна експедиция в Китай е намерено живо от академик Николай Стоянов.

Сред най-красивите растения в градината са водните лилии, магнолиите, както и великолепно аранжираната колекция от едногодишни растения на входа.

Източник: БГНЕС