Алисия Викандер иска да е шеф в ЦРУ в новия филм за Джейсън Борн
Алисия Викандер иска да е шеф в ЦРУ в новия филм за Джейсън Борн / Guliver/Getty Images

Алисия Викандер иска да е шеф в ЦРУ в новия филм за Джейсън Борн. Петата продукция от поредицата за героя, станал по-популярен от Джеймс Бонд, излиза по кината на 29 юли, съобщават разпространителите.

Мат Деймън, вече на 45 години, влиза за четвърти път в ролята на агента със свръхспособности Джейсън Борн. Режисьор отново е Пол Грийнграс. Той е и съсценарист с Кристофър Рус. За основа на сюжета продължават да служат книгите от бащата на трилъра Робърт Лъдлъм и продълженията им от Ерик Лустбадер.

Във филма се завръща и Джулия Стайлс в ролята на Ники, но главната героиня този път се играе от нашумялата Алисия Викандер ("Ex Machina: Бог от машината", "Седмият син", "Повелителят на кухнята"), отличена с "Оскар" за ролята си в "Момичето от Дания". Участват още Томи Лий Джоунс като шеф във ЦРУ и французинът Венсан Касел - в ролята на "главния лош".

Героите на Касел и Деймън
се преследват на живот и смърт през половината свят. Развръзката идва след безкрайни опустошителни каскади с автомобили из Лас Вегас и дълга кръвопролитна ръкопашна схватка.

Сюжетът на петия "Джейсън Борн" се върти около последиците от случая с Едуард Сноудън и изтичането на информация от ЦРУ. Агентът "магьосник" използва протестите пред парламента в Гърция за прикритие и прекосява два континента, от Вашингтон до Лондон, само за да разбере истината за себе си и да се опита да заживее нормално.

Мат Деймън се снима за първи път в тази роля в "Самоличността на Борн" (2002), а Пол Грийнграс го режисира в "Превъзходството на Борн" (2004) и "Ултиматумът на Борн" (2007).

Източник: БТА