Мая Манолова внесе конституционна жалба срещу текст от Изборния кодекс
Мая Манолова внесе конституционна жалба срещу текст от Изборния кодекс / БГНЕС, архив

Омбудсманът Мая Манолова е внесла конституционна жалба срещу чл. 242 а от Изборния кодекс, който предвижда заличаване от избирателните списъци като санкция за негласувалите български граждани. Това съобщи на пресконференция в Смолян Мая Манолова.

Тя допълни, че е готова и с текстове за жалба срещу ограниченията за гласуване на българските граждани зад граница, но по този въпрос възнамерява да се консултира и разговаря с организациите на българите в чужбина.

Мая Манолова се срещна с граждани в Смолян на организиран изнесена приемна в областния град.

Според националния омбудсман атакуваният чл. 242 а от Изборния кодекс е рестриктивна ограничителна мярка, която на практика обрича на гражданска смърт избирателите и ги лишава от основно право- изборното.

След като законодателят е въвел задължително гласуване е нелогично санкцията срещу неупражнилите правото си на глас да бъде заличаване от избирателните списъци, коментира Мая Манолова. Тя уточни, че се е заела с това да информира българите в чужбина с аргументите на своята евентуална жалба, която се отнася срещу ограничаването на изборните права на българската диаспора.

След като получа тяхното одобрение съм готова да подам и тази жалба срещу ограничаване на изборните права на българите в чужбина, посочи Мая Манолова. Според нея ситуацията е доста деликатна, тъй като президентските избори чукат на вратата и е непредвидимо до какво може да доведе една конституционна жалба по тези текстове. Поисках мандат от българите в чужбина за това какво точно и в какъв обем атакуваме пред Конституционния съд, заяви омбудсманът.