Посланикът на Ирак: За изкореняване на тероризма е необходима световна стратегия
Посланикът на Ирак: За изкореняване на тероризма е необходима световна стратегия / DarikNews.bg, Дарик Сливен

Извънредният и пълномощен посланик на Република Ирак у нас Кахтан Джанаби заяви в Сливен, че срещу тероризма трябва да има световна стратегия, проблемът трябва да бъде решен коренно и да има стабилност в борбата срещу него. Посланикът призова целия свят да си сътрудничи защото „тероризмът е заплаха за целия свят".

По думите му екстремистите нямат религия и нямат нищо общо с исляма, „но жалко, че дадоха лоша картина за исляма", коментира той и добави:

„Няма религия, която да позволява убийството на хора. Напротив, религията иска да запази човешкия живот, а те убиват заради самото убийство. Религията ни иска да помагаме и сътрудничим на другите хора. Гражданите на Ирак са жертва на тези ислямисти, защото в страната ни убиват десетки повече хора, отколкото в други държави".

Посланикът на Ирак категорично заяви, че строго осъждат действията на терористичната организация, независимо къде - в Брюксел, Германия или Париж.

Преди две години екстремистите са завладели 40% от територията на Ирак, в момента ИД владее по-малко от 10% и властите са решени до края на 2016 година Ирак да бъде освободен от терористичната организация, уточни още посланик Джанаби.

„Но затова е необходимо да се води и духовна борба. Когато военният проблем в Ирак бъде решен, трябва да има световна стратегия в тази борба срещу тази организация", допълни още той.

Извънредният и пълномощен посланик на Ирак у нас Кахтан Джанаби изнесе публична лекция на тема „Ирак - освободен от терористичната организация ИДИЛ до края на 2016 година". Представянето на посланика беше последвано от дискусия и фотоизложба. Преди това се срещна с кмет на Сливен Стефан Радев.