Областен съвет за превенция на риска от бедствия създават в Пловдив
Областен съвет за превенция на риска от бедствия създават в Пловдив / Областна администрация Пловдив
Областен съвет за превенция на риска от бедствия създават в Пловдив
88731
Областен съвет за превенция на риска от бедствия създават в Пловдив
  • Областен съвет за превенция на риска от бедствия създават в Пловдив

Областен съвет за превенция на риска от бедствия ще бъде създаден към Областна администрация Пловдив от началото на септември. Това решение беше взето на проведеното днес съвещание с кметовете на общините в региона. Ролята на съвета ще е да подпомага губернатора Здравко Димитров в дейността му по организиране и ръководене на защитата на населението при бедствия в областта.

В състава на съвета ще влизат кметовете на общини, по един представител на общинския съвет, директорите на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението”, на пловдивската полиция, на Държавна агенция "Национална сигурност”, Центърът за спешна медицинска помощ, както и други лица, имащи отношение към намаляването на риска от бедствия.

Предвижда се разработването на програми и проекти за намаляване на риска от бедствия. Ще бъдат създадени системи за ранно предупреждение и ще се повишат способностите за реагиране при бедствия, като се обособят специални звена. Ще се провеждат специализирани обучения, които ще залегнат в програмите за предучилищно и училищно образование. Ще се повиши и информираността на населението за защита и поведение, и начините на за бърза и неотложна медицинска помощ при различните видове бедствия. Ще бъдат създадени и доброволни формирования в общините с население до 20 000 души.

Областният съвет ще извършва анализ и оценка на обстановката при бедствия и ще предлага на губернатора за одобрение решения относно необходимия обем и ресурсно осигуряване на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи за предотвратяване, ограничаване и ликвидиране на последствията от бедствието и за подпомагането на засегнатото население, ще осъществява контрол по изпълнението на задачите и мерките за овладяване на бедствието и ще докладва на областния управител за хода на провежданите защитни мероприятия. Ще информира чрез медиите населението за развитието на бедствието, за предприетите действия за неговото ограничаване и овладяване и за необходимите предпазни мерки и действия.

Според Валери Баранов, главен експерт по сигурността в областта, за да се предотвратят до някаква степен рисковете от бедствия в региона, хората трябва да са по отговорни.

Чуйте още от Баранов в звуковия файл.