Заради неспазване на технология на депонирането на отпадъците пламнало сметището
Заради неспазване на технология на депонирането на отпадъците пламнало сметището / netinfo

Високите температури и неспазване технологията на депониране на отпадъците са причина за възникналия в неделя сутринта пожар на сметището в Разград – установиха експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе.

Проверката на Регионалното депо за неопасни отпадъци  в Разград те извършили на 25 юни, понеделник. В момента на проверката е установено, че депонираните отпадъци във II-ата клетка на Депото все още тлеят и се отделят пушеци. Операторът е предприел необходимите мерки по потушаване на пожара и масирано запръстява терена.

Инцидентът е възникнал в ранните часове на 24 юни. На сигнала са реагирали от Районната служба по пожарна безопасност и защита на населението в Разград – припомнят от пресцентъра на РИОСВ-Русе.

Регионалното депо, чийто оператор е община Разград, обслужва общините Разград, Лозница, Исперих, Завет, Кубрат, Самуил и  Цар Калоян. Съгласно изискванията на Комплексното разрешително операторът на Депото е  уведомил писмено инспекцията за възникналия инцидент.

Вероятната причина за пожара са високите температури и неспазване технологията на депониране на отпадъците – уточняват от екоинспекцията.