За изкореняването на тероризма е необходима световна стратегия, заяви Посланика на Ирак у нас
За изкореняването на тероризма е необходима световна стратегия, заяви Посланика на Ирак у нас / Дарик Сливен

Извънредния и пълномощен посланик на Република Ирак у нас Кахтан Джанаби заяви в Сливен, че срещу тероризма трябва да има световна стратегия, проблемът трябва да бъде решен коренно и да има стабилност в борбата срещу него. Посланикът на Ирак у нас призова целия свят да си сътрудничи защото „тероризма е заплаха за целия свят".

По думите му екстремистите нямат религия и нямат нищо общо с исляма, „но жалко, че дадоха лоша картина за исляма", коментира посланик Кахтан Джанаби и добави, че „няма религия, която да позволява убийството на хора. Напротив религията иска да запази човешкия живот, а те убиват заради самото убийство. Религията ни иска да помагаме и сътрудничим на другите хора. Гражданите на Ирак са жертва на тези ислямисти, защото в страната ни убиват десетки повече хора, отколкото в други държави". Извънреднияг и пълномощен посланик на Република Ирак категорично заяви, че на-строго осъждат действията на терористичната организация, независимо къде, в Брюксел, Германия или Париж.

Преди две години екстремистите са завладели 40 % от територията на Ирак в момента ИД владее по-малко от 10% и властите са решени до края на 2016 година Ирак да бъде освободен от терористичната организация, уточни още посланик Кахтан Джанаби . „Но затова е необходимо да се води и духовна борба. Когато военния проблем в Ирак Бъде решен, трябва да има световна стратегия в тази борба срещу тази организация, допълни още посланика.

Извънредния и пълномощен посланик на Република Ирак у нас Кахтан Джанаби изнасе публична лекция на тема „Ирак - освободен от терористичната организация ИДИЛ до края на 2016 година". Основни аспекти от лекцията бяха културното наследство на Ирак и цивилизациите, съвременна история, прогрес в борбата срещу Ислямска държава и настоящата ситуация в Ирак, двустранните отношения с България и със страни от Близкия изток.

Представянето на посланика беше последвано от дискусия и фотоизложба. Преди това се срещна с кмет на Сливен Стефан Радев.