Шуменският университет със сигнал до прокуратурата срещу общински съветник
Шуменският университет със сигнал до прокуратурата срещу общински съветник / Дарик-Шумен, архив

Шуменският университет „Епископ Константин Преславски" е дал на прокурор общинският съветник Васил Тодоров, научи Дарик. Сигналът до държавното обвинение е подадена след решение на Академическия съвет на висшето учебно заведение от 22 юли. Тодоров е лидер на местната структура на ДСБ, общински съветник в Шумен от групата на „Реформаторски блок" и същевременно изпълнителен директор на „Студентски столове и общежития". До сезиране на прокуратурата се е стигнало заради съмнения за разходвани средства.

Пред колегите си от Академичния съвет ректорът на Шуменския университет проф. Георги Колев е споделил информация относно разходването на сраства от бюджета на учебното заведение. От 1 януари тази година Тодоров е избран за председател на Студентския съвет в Шумен, а едновременно е и председател на Сдружение „Център за международни младежки програми - ЦММП", регистрирано на домашния му адрес.

От изнесената от ректора информация става ясни ,че в периода от 12 юни 2013 г. до 23 ноември 2015 г. на Сдружението е изплатена сума от 75 084 лв. От тях 40 304 лв. са били за командировки, получени от Васил Тодоров от 4 декември 2013 г. до 1 юли 2016 г. Ректорът допълва, че в края на месец юни е стопирал искане на Сдружението за нови - малко над 22 000 лв.

В справка предоставена от проф. Колев се вижда, че през 2002 г. Васил Тодоров е завършил висше образование, специалност „География и биология", след което обаче продължава да поддържа студентския си статут и до момента. За целия период се е явил на 4 изпита, а други 34 от предходното му следване са признати. По този начин през последните 14 години Тодоров е студент, с право на участие в Студентския съвет и Общото събрание на студенти и докторанти към Шуменски университет.

Пред Дарик Васил Тодоров заяви, че не се притеснява от подадения сигнал. „Ректорът е в правото си да провери нещата", заяви той. По думите му, средствата за командировъчни не са били само на негово име, а и на други хора, Командировките в посочения период са били във връзка с национални студентски мероприятия. Тодоров каза още, че не се притеснява и за средствата към Сдружението. Той направи и уточнение, че не е председател на Студентския съвет, а временно председателства Общото събрание на студентите и докторантите.

От прокуратурата в Шумен, съобщиха за Дарик, че сигналът от университета е насочен към Районна прокуратура.