Министър Василева инспектира изграждането на водния цикъл в Банско
Министър Василева инспектира изграждането на водния цикъл в Банско / Снимка: Община Банско

26 млн.лева предостави МОСВ чрез Оперативна програма „Околна среда 2014-2020" на община Банско за довършване на водния цикъл на града. Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът Георги Икономов подписаха договор за втората фаза на проекта.
Първата фаза на проекта е за 50 млн. лева. Втората е за близо 33 млн. лева., от които 26 млн. лева са безвъзмездно финансиране по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020". Вече са изградени и рехабилитирани канализационна мрежа с дължина 32,3 км и 6,8 км водопроводна мрежа. Обслужваното население от тази инфраструктура е над 28 000 жители.
При инспекцията на строежа на пречиствателната станция строителят пое ангажимент до края на октомври тя да заработи и да е готова ВиК мрежата в западната част на Банско. А за ВиК системата в източната част на града - да е готова до края на юни 2017 година.

„Проектът на община Банско за „Рехабилитация на водоснабдителната и канализационна мрежа на град Банско с изграждане на ПСОВ", финансиран по миналия период на Оперативна програма „Околна среда", забави изпълнението си поради неспазването от страна на изпълнителя на договорените срокове за извършване на строително-монтажните работи. Днес с министър Василева подписахме договора за финансиране на втората фаза на този проект, за да може той да бъде завършен физически през следващите 20 месеца. Изключително трудно се работи с фирмата-изпълнител на проекта, но давам ясната заявка, че ще продължа да се ангажирам лично да следя за спазването на указаните срокове" каза кметът Икономов след подписването на договора.

"С известна горчивина подписах този договор за довършване на един от най-рисковите проекти от първия програмен период", каза министър Василева. „Причините за забавянето са многобройни и са свързани основно с не добра организация и мобилизация от строителите на терен. Проектът е изключително важен за региона, а добрата новина е, че успяхме да го спасим", добави министърът.
Ако проектът не бъде завършен, цялото финансиране от общо 83 млн.лева трябва да бъде възстановено от Общината, напомни министър Василева. Кметът Икономов обеща всекидневен контрол на стротелството.