Прокуратурата разпореди проверка за събарянето на сградата в центъра на Пловдив
Прокуратурата разпореди проверка за събарянето на сградата в центъра на Пловдив / Искра Койчева/ Дарик Пловдив

Окръжна прокуратура – Пловдив разпореди проверка за евентуално увреждане на културна ценност по случая със събарянето на  градата на ул. „Отец Паисий” 13 в центъра на града.

В хода на проверката ще се снемат писмени обяснения от лицата, запознати със случая, включително и длъжностните лица, ангажирани с дейността по контрол на съответните действия.

Ще се изискат и приложат относимите документи, включително тези, касаещи съгласувателната процедура по Закона за културното наследство.

Определеният срок за извършването й е 7 дни.

Припомням, че за Дарик арх. Слави Славов от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство" на Министерството на културата заяви, че действията по разрушаването на сградата -паметник на културата на ул. Отец Паисий №13 в Пловдив са законни.

По думите му, строителните и демонтажните работи на обекта са съгласно одобрен и съгласуван с Министерството на културата проект и се изпълняват в съответствие със закона. По него се предвижда преизграждане и възстановяване на фасадата на сградата по автентични данни от 20-те години на миналия век, обясни още  арх. Славов.

Строителните дейности на обекта продължават, но под непрекъснатия контрол от страна на Инспектората за опазване на културното наследство, каза още експертът.