Цената на водата в Сапарева баня ще се увеличи дори и общината да не влезе във ВиК асоциацията
Цената на водата в Сапарева баня ще се увеличи дори и общината да не влезе във ВиК асоциацията / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил

Заместник- министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, областният управител Виктор Янев, както и депутатът Кирил Калфин опитаха да разяснят през жителите на община Сапарева баня ползите от включването и във ВиК асоциацията за област Кюстендил. Курортната община, която има собствено ВиК- Паничище е единствената, от 9- те общини в областта, която все още не се е присъединила към асоциацията.
Около 100- тина жители на общината се бяха събрали пред сградата на читалището, където се проведе срещата, част от тях обаче си тръгнаха малко след началото й, без да чуят представителите на различните институции. Опасенията на хората са, че водата ще бъде драстично завишена. Заради напрегнатата обстановка до реален диалог така и не се стигна.


„Държавата не притиска никого. Процесът е доброволен", заяви преди срещата в Сапарева баня, зам.- министър Николай Нанков. Той обясни, че невлизането в Асоциацията ще попречи на общината да получи Европейски средства за водни проекти. Според министър Нанков са необходими 34 млн.лв. за Сапарева баня. Той подчерта, че и да не влезе в Асоциацията цената на водата ще се увеличи. Тя вече се определя от КЕВР, а не от Общинският съвет.
В общината няма пречиствателни станции за отпадни и питейни води.
В крайна сметка дали Сапарева баня ще влезе или не във ВиК Асоциацията, ще бъде решение на ОС- Сапарева баня.