Общината поема футболен клуб Добруджа 1919”
Общината поема футболен клуб Добруджа 1919” / netinfo

Футболен клуб "Добруджа 1919" да стане общински, приеха съветниците в Добрич на днешното си заседание. Решението им беше аплодирано представители на фен клуба, които присъстваха на сесията.

Общината ще влезе в Сдружението с нестопанска цел /СНЦ/, което от 2015 година управлява футболния клуб, като целта е Управителният му съвет да стане изцяло общински, обясни кметът Йордан Йорданов, който е вносител на предложението и ще бъде представител на Общината в клуба.

Той подчерта, че в страната има добри примери за успешно развиващи се общински футболни клубове, като Плевен, Бургас, Стара Загора и Монтана. Добрите практики в другите общини в България  показват, че когато в тези Сдружения с нестопанска цел членуват представители на местната власт, се постигат по-големи резултати и намирането на допълнителни спонсори сред местния бизнес става далеч по-лесно, защото разходването на средствата е прозрачно, посочи още кметът. Той допълни, че и през изминалите години футболният отбор на Добрич е разчитал почти изцяло на общинско финансиране, а под шапката на общината средствата за футболния клуб ще се изразходват максимално прозрачно. "Доверието към настоящия УС е спаднало, така че пред нас стои  задачата да върнем доверието на гражданите към отбора", каза Йорданов.

Освен мъжкия футболен отбор, общината ще поеме и детско-юношеската школа към клуба, като си поставя за цел да я развива и да привлича повече деца от различни възрасти към масовия спор.

Целите пред самия отбор ще бъдат изкачването му в по-висока група и достигане до А група в следващите години.

Приветстваме решението на общината да се обвърже с клуба, заявиха в залата фенове на футболния отбор. Те отбелязаха, че и досега общината е спонсорирала клуба с голяма сума без да има  възможност да участва в управлението на вложените средства. Феновете поискаха обаче да знаят кога ще бъде готова стратегията за развитието на клуба, в която да бъдат заложени суми за финансиране и точни цели. Кметът отговори, че първо трябва да се изясни какво е състоянието на футболния клуб, след което ще бъдат поемани конкретни ангажименти. Очаква се стратегията да бъде представена пред обществеността до месец - месец и половина.