Хванат с 300 грама трева дилър остава зад решетките
Хванат с 300 грама трева дилър остава зад решетките / Снимка: БГНЕС

Силистренецът Борислав Борисов, който се разследва за разпространяване на дрога във Варна ще дочака края на досъдебното производство в ареста. 30-годишният мъж беше задържан на 5 майс над 300 грама марихуана и почти 20 грама амфетаминови производни. Същият ден той продал 2.6 грама трева на наркозависим.

Днес Варненският апелативен съд потвърди наложената от Окръжния съд мярка за неотклонение «задържане под стража» на Борисов.

За втори път след първоначалното задържане под стража на силистренеца апелативната инстанция намира, че всички законови основания за най-тежката процесуална мярка за принуда са налични и към настоящия момент. Събраните доказателства категорично потвърждават обоснованото предположение, че Борисов е извършил престъплението, за което е обвинен. От лекия автомобил на обвиняемия органите на реда иззели марихуана, а от показанията на разпитания свидетел и частичните самопризнания на Борисов, е било установено, че той е разпространявал наркотичните вещества. Престъплението е тежко по смисъла на закона, а наказанието за него е от 2 до 8 години лишаване от свобода и глоба от 5 000 до 20 000 лева.

В материалите по досъдебното производство, което е към своя край се съдържат гласните свидетелства на няколко души, дали добри характеристични данни за младия мъж. Този факт обаче не променя и втория обоснован извод на съда, че актуална и към сегашния момент е опасността Борислав да се укрие от наказателно преследване или да извърши ново престъпно деяние. Обстоятелството, че престъплението е извършено във Варна, а обвиняемият е с адресна регистрация в силистренското село Ситово.