Разрушаването на сградата - паметник на културата в центъра на Пловдив било законно
Разрушаването на сградата - паметник на културата в центъра на Пловдив било законно / Искра Койчева/ Дарик Пловдив
Разрушаването на сградата - паметник на културата в центъра на Пловдив било законно
88721
Разрушаването на сградата - паметник на културата в центъра на Пловдив било законно
  • Разрушаването на сградата - паметник на културата в центъра на Пловдив било законно

Действията по разрушаването на сградата -паметник на културата на ул. Отец Паисий №13 в Пловдив са законни. Това заяви за Дарик арх. Слави Славов от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ на Министерството на културата, които днес по разпореждане на Вежди Рашидов направиха проверка на място.

„Строителните и демонтажните работи на обекта са съгласно одобрен и съгласуван с Министерството на културата проект и се изпълняват в съответствие със закона. По него се предвижда преизграждане и възстановяване на фасадата на сградата по автентични данни от 20-те години на миналия век“, обясни беше арх. Славов.

В хода на проверката той се е запознал с оригиналните чертежи на арх. Джаков и арх. Стойков от 1920 година, по които е изградена сградата.

„Новият проект предвижда точно това възстановяване“, подчерта арх. Славов.

Строителните дейности на обекта продължават, но под непрекъснатия контрол от страна на Инспектората за опазване на културното наследство, каза още експертът.

Припомням, че министърът на културата Вежди Рашидов разпореди незабавна проверка за разрушаването на къщата – паметник на културата, намираща се на ул. „Отец Паисий“ № 13 в Пловдив. Според плана на инвеститора, на мястото трябва да се построи жилищна сграда с магазини.

През 2016 г. за сградата в е одобрен технически проект в Министерство на културата, който предвижда ниско застрояване и реконструкция на съществуваща триетажна сграда паметник на културата. В строителното разрешение подробно е описано кои части на къщата могат да бъдат съборени и кои трябва да се запазят.

Още от разговора с арх. Слави Славов от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ чуйте в звуковия файл.