Поискаха наредба за чуждите агенти
Поискаха наредба за чуждите агенти / Дарик Варна

У нас да бъде приета Наредба за регистриране на чуждите агенти по американски модел, поискаха от движение „Възраждане“. В САЩ тя е в сила от 1938 година и съдържа дефиниция и начина на функциониране на неправителствени организации, които се финансират отвън, и създават обществено мнение в полза на чужди правителства.

В България има редица НПО-та, които вземат пари, за да прокарват чужди интереси и да влияят на обществените нагласи, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Той даде пример с бивши министри – Николай Младенов, Соломон Паси и Христо Иванов, организациите с нестопанска цел на които фондация „Америка за България“ е спонсорирала със стотици хиляди левове. В списъка с финансирани попадат и експерти, журналисти, коментатори, общественици.

„Това са хора, които се финансират от чужбина, за да формират общественото мнение в полза на чужди политически интереси. Макар това да е легално, ние от „Възраждане“ смятаме, че не е нормално. Щом страната е чужда, тя е с различни интереси. Притеснително е, когато бивши и настоящи политици получават пари, за да внушават определени тези“, коментира Костадинов.

Според него с въвеждането на американската практика у нас те ще се регистрират законно като агенти на чужда държава. Така тези хора биха могли да изчистят статута си като изберат дали да имат такава регистрация.

От движение „Възраждане“ смятат, че американската наредба може да бъде пренесена в България, тъй като няма колизия с нашето законодателство. Тя вече е почти преведена на български, а юристи на организацията изчистват детайли по нея. След като бъде готова, ще бъде изпратена в Народното събрание по каналния ред за разглеждане. Ако месец след входирането й, какъвто е законният срок, не последва отговор, от „Възраждане“ ще търсят депутати, които да се ангажират със съдействие и прокарване на наредбата в парламента.