Спортните клубове ще плащат част от консумативите за издръжка на зали и стадиони в Шумен
Спортните клубове ще плащат част от консумативите за издръжка на зали и стадиони в Шумен / netinfo

Шуменските спортни клубове ще заплащат до 5% от стойността на разходите за консумативи и поддръжка на базата, в която осъществяват тренировъчна и състезателна дейност. Това стана ясно след съвместна среща на спортни деятели, представители на клубове, кметът на Шумен Любомир Христов и общински съветници. Целта на срещата бе да се обсъди предложението на администрацията за приемане на нова наредба, с която да се регламентира използването и експлоатирането на спортните бази на територията на общината.

Въпреки, че когато в началото от администрацията представиха идеята си за приемане на такава наредба, спортните клубове категорично отхвърлиха искането да покриват част от разходите за консумативи, сега те се съгласиха с това условие. Това значи, че наредбата ще бъде подложена на гласуване от местния парламент на сесийно заседание.

Спортните клубове ще плащат част от консумативите за издръжка на зали и стадиони в Шумен
netinfo

Кметът на Шумен Любомир христов увери, че общината няма за цел да взема парите на спортните клубове, а иска и те да са съпричастни към стопанисването на базите. Спортните деятели изразиха притеснение около неяснотата за това колко ще се заплаща за консумативи, тъй като в текстовете на наредбата е посочено, че това ще се регламентира с механизъм, който ще бъде изработен на по-късен етап.

Според Христов клубовете няма да заплащат повече от 5% от разходите на годишна база.
Ресорният зам. кмет Найден Косев разкри каква е идеята за механизма, с който ще се регламентират разходите, които клубовете ще трябва да поемат. Първоначалната, на този етап идея, предвижда разходите за вода, ток, отопление и поддръжка да се изчисляват на спортист, според платените средства за консумативи през миналата година.

По думите на Косев, през 2015 г. разходите за спортен комплекс „Плиска" са били около 145 000 лв., при трениращи там 1 791 състезатели, което означава, че за един спортист ще се плаща сума от порядъка на 145 лв.

В зала „Младост", тренират около 200 души, а разходите за миналата година са били 113 000 лв., което значи, че там за състезател ще се дължат 500 лв. Според Косев, частта която клубовете ще поемат от разходите ще бъде от порядъка на 15 000 лв. годишно.

Спортните клубове ще плащат част от консумативите за издръжка на зали и стадиони в Шумен
netinfo

По време на днешното заседание на комисията по младежки дейности и спорт, бе решено наредбата да бъде гласувана идния четвъртък, въпреки че все още механизмът, койот ще регламентира начина на плащане за сумите за консумативи не е готов. Общинските съветници настояха той да бъде изготвен съвместно със спортните клубове. Решено бе в близко бъдеще да се проведе и форум за състоянието и бъдещето на спорта в Шумен.

Ако наредбата бъде приета по време на сесията, тя ще влезе в сила от началото на следващата година.