Направиха масови проверки на местата за хранене в училища и детски градини
Направиха масови проверки на местата за хранене в училища и детски градини / Дарик - архив

В рамките на конституционните правомощия на прокуратурата да следи за спазване на законността, защита на обществения ред и правата на гражданите, през февруари 2016 г. Върховната административна прокуратура разпореди на своите окръжните структури провеждането на проверки за спазване на специфични изисквания към безопасността и качеството на храните.

Във фокуса й бяха поставени детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения, както и към храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици. Поводът за това станаха зачестилите случаи в страната, както и публикации в средствата за масово осведомяване, за консумирани от ученици напитки и храни, съдържащи опасни за здравето съставки, психотропни вещества или химически замърсители от околната среда. Окръжните прокуратури вече изпратиха своите отчети за извършените проверки.

Възложената от Окръжна прокуратура - Видин проверка е извършена в периода 10.03. - 30.06.2016 г. Проверени са общо 19 хранителни обекта, които са разположени на територията и в непосредствена близост до детски заведения и училища в област Видин. Във всички училищни лавки, бюфети и павилиони се предлагат задължителен асортимент минимум от храни и напитки - различни по вид сандвичи, тестени закуски със зеленчукова и /или млечна плънка, млека и млечно-кисели напитки, плодове, натурални плодови сокове, бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води. Областната дирекция по безопасност на храните във Видин установи в 7 от обектите предлагането на плодови сокове с подсладители, айрян с добавена сол и принцеси с кайма, която не е произведена по утвърден стандарт „Стара планина". За констатираните несъответствия са издадени 7 предписания. Съставени и връчени са 4 акта за установяване на административно нарушение за липса на работно облекло, неправилно съхранение и неводене на записите по системата за самоконтрол.

В периода от март 2016 г. до 31.05.2016 г. се проведе съвместна проверка, възложена от Окръжна прокуратура - Враца. Тя обхвана 67 обекта, в това число 23 целодневни детски градини, 4 детски ясли, 3 детски млечни кухни, 13 обединени детски заведения, 16 училищни стола и 8 павилиона в училища. Сред установените нарушения фигурират отсъствие на процедура за предлагане на храна в яслата и актуална система за самоконтрол, по отношение на което са изготвени предписания. При контролната проверка на 13.04.2016 г. несъответствието е отстранено.

При проверките на територията на Окръжна прокуратура - Монтана, във връзка с установени нередности, са предприети принудителни административни мерки, като са издадени 9 броя предписания по Наредба № 9 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните от 16.09.2011г., касаещи структура, оборудване и самоконтрол.