Изложба представя тракийските гробници
Изложба представя тракийските гробници / Dariknews.bg, архив

Фотоизложба „ЦАРСКИЯТ НЕКРОПОЛ НА ТРАКИЙСКИЯ ГРАД СЕВТОПОЛИС" ще бъде открита утре от 18:00 часа в галерия „Средец" в Казанлък. Изложбата ще остане до 12 август.

Тя е посветена на 60-годишнината от членството на България в ЮНЕСКО и на направеното предложение за включването в Индикативната листа на осем тракийски гробници от некропола на столицата на одриския владетел Севт ІІІ - Севтополис, като сериен обект - разширение на вписаната в Списъка на световното наследство „Казанлъшка тракийска гробница". Реализира се от Министерство на културата и община Казанлък със съдействието на Националната комисия за ЮНЕСКО. Исторически музей „Искра" представя и някои експонати от колекцията на музея.

Траийските гробници, представени в изложбата са Казанлъшка тракийска гробница; Култово-погребален комплекс в надгробна могила „Оструша"; Гробница в надгробна могила „Голяма Косматка"; Гробница в надгробна могила „Шушманец"; Гробница в надгробна могила „Голяма гола могила", т. нар. „Грифоните"; Гробница в „Малка гола могила", т. нар. „Хелвеция"; Гробница в надгробна могила т. нар. „Голяма Арсеналка"; Гробница в надгробна могила т. нар. „Сарафова могила" (Крън 2); Зидан гроб в надгробна могила т. нар. „Светицата".