Три доживотни присъди и две по 20 г. затвор потвърдиха за убийците на ветеринарен лекар от Плевен
Три доживотни присъди и две по 20 г. затвор потвърдиха за убийците на ветеринарен лекар от Плевен / netinfo

На 25 юли в сградата на Съдебната палата на съвместна пресконференция на ОДМВР - Плевен и Окръжната прокуратура в Плевен бяха съобщени присъдите на извършителите на жестоко убийство на 63-годишен ветеринарен лекар в ранната сутрин на 18 февруари 2011 година. В срещата участваха говорителят на прокуратурата в Плевен прокурор Добринка Матеева, разследващ полицай при Първо РУМВР - Плевен Албена Манкрелис, окръжен прокурор Николай Пачевски, директорът на ОДМВР - Плевен старши комисар Красимир Начев и старши инспектор Бойко Митковски - началник на група в сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при ОД на МВР - Плевен.

„Три доживотни присъди и две по 20 години затвор са получили убийците. Наказанията са потвърдени от Окръжен съд - Плевен, Апелативен съд - Велико Търново и на трета инстанция - Върховен касационен съд /ВКС/" - това съобщи наблюдаващият прокурор Николай Пачевски от Окръжната прокуратура в Плевен. Той посочи, че жестокото убийство е било извършено "от професионалисти", рецидивисти, през 2011 година в стопанска постройка в местността Нежовец край Плевен.

Убийците са от етнос, който е затворена общност и са в тесни роднински отношения - двама братя и техен чичо. Осигуряват препитанието си предимно с престъпна дейност - кражби, грабежи и други престъпления. Предварително подготвили грабежа. Наблюдавали жертвата си. Влезли в дома по тъмно и отнели законно притежаваното оръжие, с което парирали съпротивата. Нанасят на лекаря побой, за да каже къде са парите. Употребили брутална жестокост, нанасяйки удари по цялото му тяло с ръце, крака, вила и различни селскостопански сечива, както и с метална тръба.

При побоя са му причинили само вътрешни кръвоизливи, без външни рани. Аутопсията показала фрактура на ръка и счупени ребра. Смъртта е настъпила от „травматичен шок". Извършителите са се опитали да не оставят никакви следи.

Въпреки това две жени - разследващи полицайки и криминалисти от ОД на МВР - Плевен са успели за три години упорит труд и прецизна оперативна работа да открият неоспорими доказателства, признати и от трите съдебни инстанции. В досъдебното производство съдът не е намерил нито едно доказателство, което да послужи на защитата.

"След задържането на убийците - Кольо Йорданов, брат му Мирослав Йорданов и Юсеин Мемишев /тримата с доживотни присъди/ и Мехмед Салиев и брат му Ибрахим Салиев /с присъди от 20 години затвор/, криминогенната обстановка в целия район е спокойна - има рязко намаление на престъпността - кражбите и грабежите в селата Върбица, Мечка и Бръшляница", заяви на пресконференцията старши комисар Красимир Начев - директор на Областната дирекция на МВР в Плевен.

"Доброто взаимодействие между плевенската полиция и прокуратурата е дало добър резултат, както в този случай, така и при други две тежки престъпления, за които също са присъдени доживотни наказания", обобщи говорителят на прокуратурата Добринка Матеева. Тя добави, че петимата осъдени вече са в затвора.