Екоминистърът очаква проектът за водния цикъл на Добрич да започне през септември
Екоминистърът очаква проектът за водния цикъл на Добрич да започне през септември / Дарик нюз, архив

Очаква се оценката на проекта за водния цикъл на Добрич да приключи през септември и тогава да бъде подписан договорът за безвъзмездна финансова помощ, съобщи в Тервел министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Проектът се готви отдавна, община Добрич стартира и тръжните процедури за възлагане на дейностите, за да не се губи време, коментира министърът.

В момента се очаква да бъде представено обследване на линейната мрежа. „Предвид това, че компоненти от мрежата ще бъдат рехабилирани, трябва да се представи общата картина как това ще се отрази на водоснабдителната мрежа на населеното място”, обясни Василева. След представяне на този анализ всички изисквания, свързани с провеждане на оценката ще бъдат изпълнени и се очаква да бъде подписан договорът за безвъзмездно финансиране на водния цикъл. Ако дотогава са приключили тръжните процедури, изпълнителите ще могат да започнат работа, каза министърът.

Тя коментира и наложената на Добрич финансова корекция в размер на около 4 млн. лв. по проекта за депото в Стожер, заради съкращаване на сроковете в рамките на тръжната процедура. „Това не е единственият случай, при който има наложена финансова корекция. Това е грешка допусната от много общини”, отбеляза Василева. Тя поясни, че грешките са свързани с факта, че към онзи момент изискването да се съблюдават сроковете не е било достатъчно добре разписано в националното законодателство и не е имало пълно съответствие с изискванията на европейската директива.

„Общините с наложени финансови корекции могат да претендират с обосновка относно констатациите, които са направени при извършване на последващия контрол. Някои от тях започват и съдебни процедури, но това са правилата и те трябва да бъдат съблюдавани”, коментира Василева.

Тя допълни, че общините, които имат финансови затруднения и са с наложени финансови корекции са подпомогнати от държавата с осигуряване на безлихвени кредити чрез Министерството на финансите. Това се прави, за да се осигури паричният поток, необходим  за извършване на разплащания към изпълнителите, за да могат да бъдат приключени проектите. Проектите по Оперативна програма „Околна среда“  са големи и наистина е тежко за общините да плащат финансови корекции, призна министърът.
По думите й дефектът на несъотвествието по отношение на сроковете е преодолян с новия закон за обществените поръчки. Полагат се усилия превантивно, така че в новия програмен период да не се допускат грешки. Разработват се стандартизирани тръжни досиета, пакет документи, които да бъдат използвани в случаите, когато се възлага строителство, за да се избегнат допусканите грешки.