Патриоти честваха годишнина от Илинденско-Преображенското въстание
Патриоти честваха годишнина от Илинденско-Преображенското въстание / ВМРО Враца

Представители на организациите на ВМРО от Враца, Мездра и Роман се включиха в отбелязването на 113-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Събитието се състоя пред паметника на Даме Груев в легендарното село Смилево, където през 1903 г. се провежда конгреса на Битолския революционен окръг и се взема решение въстанието да бъде обявено на 20 юли.

По традиция честванията се организират от Българския културен клуб Скопие с председател Лазар Младенов. В тазгодишното издание участие взеха зам.-председателят на Парламента и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, председателят на държавната агенция за българите в чужбина Борис Вангелов, депутати от 43-то Народно събрание, членове на БКСС и Сдружението за македоно-българско приятелство, патриоти от цяла България, много македонски българи.

По време на въстанието в Македония и Тракия се водят 289 сражения. В бойните действия участват 26 000 въстаници срещу 350 хилядна турска войска. Жертвите са: 994 загинали въстаници, 201 опожарени села, 12 440 изпепелени къщи, 4 694 избити, изклани и живи изгорени мъже, жени и деца от мирното население. 3 122 жени и моми са изнасилени от османските чети, а 176- пленени. 70 835 души са останали без дом, а 30 000 бягат в България.