Инвестират над 6 млн. лева в пречиствателната станция на Тервел
Инвестират над 6 млн. лева в пречиствателната станция на Тервел / Дарик Добрич

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на Тервел Живко Георгиев подписаха договор за реализиране на втора фаза от водния цикъл на града. Общият размер на инвестицията е 6.2 млн. лв., от които близо 5 млн. са безвъзмездна помощ по Оперативна програма „Околна среда”. Със средствата ще се реконструира пречиствателната станция за отпадни води в града.

Министър Василева, припомни, че общият бюджет на проекта за водния цикъл е 16 900 000 лева. Първата му фаза беше реализирана през първия програмен период с 10 700 000 лева, които са инвестирани в изграждане на водоснабдителна и канализационна мрежа на града, от която се ползват близо 2000 жители.

Изграждането на пречиствателната станция е забавено заради дълги тръжни процедури и недобра мобилизация на строителите, отбеляза екоминистърът и допълни: „Радвам се, че заедно с общината успяхме да договорим с Европейската комисия втората част на проекта да бъде финансирана отново със средства по оперативна програма „Околна среда”. Пречиствателната станция трябва да бъде изградена за срок от 20 месеца. Съоръжението ще обслужва близо 11 хиляди жители.

Заради забавяне в сроковете за изпълнение на проекта строителят в момента работи в режим на неустойки за забава, така че и в негов интерес е максимално бързо да приключи строителството и обектът да се въведе в експлоатация, коментира Василева.

Осигурените средства за проекта са важни не само за да опазването на околната среда, но и за да се подобряват условията на живот в Тервел и хората да получават  качествени водоснабдителни и канализационни услуги, отбеляза още министър Василева като подчерта, че подобни мащабни проекти едва ли  биха могли да се реализират без европейската солидарност.

Кметът на Тервел увери, че получените средства ще бъдат усвоени точно по предназначение и отбеляза, че след  изграждане на пречиствателната станция ще бъде завършен изцяло водният цикъл на Тервел.

Договорът за финансиране на проекта беше подписан в Тервел и министър Василева сподели, че за първи път посещава добруджанския град. На церемонията присъстваха народният представител Живко Мартинов и областният управител Детелина Николова.
След подписването на договора екоминистърът посети и площадката на пречиствателната станция.