Увеличава се заразяването с хепатит в ромските квартали на Пловдив и Асеновград
Увеличава се заразяването с хепатит в ромските квартали на Пловдив и Асеновград / Dariknews.bg
Увеличава се заразяването с хепатит в ромските квартали на Пловдив и Асеновград
88709
Увеличава се заразяването с хепатит в ромските квартали на Пловдив и Асеновград
  • Увеличава се заразяването с хепатит в ромските квартали на Пловдив и Асеновград

Увеличават се случаите на заразени с вирусен хепатит в ромските квартали на Пловдив и Асеновград. Това съобщи за Дарик д-р Моника Троянчева, директор „Надзор над заразните болести” към РЗИ - Пловдив.

25 пациента с диагнозата вирусен хепатит са регистрирани в Асеновград от средата на месец май, а месец по-късно още 13 пациента са заразени в пловдивския квартал Столипиново.

По думите на д-р Троянчева, епидемичният взрив е изцяло сред ромското население, където битовите условия и неграмотността са много по-ниски.

Не случайно заразата се е разпространила сред ромското население на Асеновград, коментира още тя.

Оказа се, че голяма част от къщите в махалата в Асеновград са незаконно построени и със водоснабядване, което те сами са си направили. Инфекцията се е предала чрез семейство от ромската махала там, което отива на гости в Столипиново“.

За недопускане разрастването и епидемичното разпространение на заболяването и в други квартали и населени места в Пловдивска област, от РЗИ Пловдив са изпратили писмо с набелязани конкретни меркидо Кметовете на двете общини, до директора на Агенцията за безопаснот на храните, до директора на В и К, както и до и неправителствената организация „Рома” за вземане на мерки по компетентност.

Освен това, раздадени са и 184 дози гама глобулин.

От РЗИ Пловдив съветват гражданите да не подценяват личната хигиена.

Още чуйте в звуковия файл.