Мъжки хор Св. Иван Рилски с първа награда от фестивал във Флоренция
Мъжки хор Св. Иван Рилски с първа награда от фестивал във Флоренция / Личен архив

Мъжки хор "Св. Иван Рилски" спечели първо място на международен хоров фестивал във Флоренция, в категория еднородни хорове. Така хорът, който тази година отбеляза 50- годишен юбилей завърши подобаващо творческия си сезон. Във фестивала, който се провежда за 5-та година, дупнишкият хор участва за първи път. В рамките на 3 дни са се представили хорове от 4 континента, а в тази категория са участвали 18 колектива от Канада, Израел, Япония, Китай, Филипините, Индонезия и Латвия.
В рамките на конкурсните дни, дупнишкият хор е имал 2 концерта в задължителната програма, като са се представили пред журито в специална зала без публика, така че да бъдат оценени гласовите им възможности без да се смущават от шума в зала с публика, разказа Николай Иванов, председател на хора. Останалите 3 концерта са били в катедралите във Флоренция.


Впечатлили са публика и жури и с музикални инструменти, които са част от изпълненията.
Фурор са предизвикали с елементи от кукерско облекло, което е част от тяхна песен. Николай Иванов изказа благодарност на община Дупница за голямата финансова подкрепа, както и на други приятели на хора, които също са помогнали за реализиране на участието им във Флоренция. „Доволни сме от завършването на тази творческа година. Участието ни в този конкурс беше наша мечта от края на миналата година, когато разбрахме за него", сподели Иванов.


Мъжки хор „Св. Иван Рилски" изпраща една успешна година след наградите от Флоренция и Албена, след големия концерт по случай 50- годишния юбилей и след успешното им участие в „Шоуто на Слави".