Държавата пас за смъртта на делфините
Държавата пас за смъртта на делфините / Снимка: Станимир Димитров

В страната ни няма държавна институция, която да обяви категорично становище за причините, довели да смъртта на делфините в Черно море. Това стана ясно, по време на среща между рибарски организации и държавни структури в Бургас. От началото на годината, откритите мъртви бозайници в Бургаско са 80. До този момент нито едно животно не е било изследвано. Причината - труповете са негодни за извършване на аутопсия, обявиха от РИОСВ - Бургас.
„Всички открити делфини са били много разложени. Тялото трябва да бъде извън водата не повече от 24 часа", обясниха експертите. Оказва се, че отношение към проблема имат не само те, но и служителите във ведомствата на Ивелина Василева и Десислава Танева, инспекторите в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, екоорганизациите и дори общините. До момента нито една от посочените структури не е обявила становище за причините, довели до смъртта на делфините.
В повечето случаи сигналите за открити мъртви такива приключват с установяването на смъртта от представители на РИОСВ и унищожаването им от местните администрации с предаването за екарисаж. Според представители на БФ „Биоразнообразие", установяването на смъртта не е решение на проблема.
Рибарите пък са на мнение, че популацията на делфини в Черно море са увеличава, а оттам и високата смъртност на малките екземпляри. Те не изключиха възможността, причина за смъртта им да са и военните учения, които се провеждат в акваторията на Черно море. Нещо, което главният секретар на МВР Георги Костов отхвърли категорично с твърдението, че смъртта на откритите делфини е настъпила след удавяне, а на военните кораби нямало рибарски мрежи.
Браншовиците настояват, да се оповести причината за смъртта на делфините, след като се направят достоверни изследвания, както и да се уточни какво влияние оказват военните машини върху тях. Рибарските групи в Бургас отхвърлиха твърденията, че бозайниците са загинали в мрежите им. Те недоумяват и защо министър-председателят се занимава с „умрели делфини" при наличието на толкова много структури с отношение към проблема.
„Големият проблем е, че всеки един лаик може да отиде при премиера и да му каже нещо, а оттам да последва смъртна присъда за цял един бранш. Това е! Излъгаха премира, че ние сме виновни и той с лека ръка - хайде, забраняваме риболова", коментираха рибарите.
Те са на мнение, че зоните по НАТУРА 2 000 не бива да се разширяват. Несъгласни са и с финансирането на проекти за преброяването на делфините в Черно море. Заканиха се, че ще блокират пристанища, ако държавата им забрани да ловят риба.
От началото на годината, откритите мъртви делфини в Бургас са 80. През 2014 година, броят им е 56. През 2012 година са 78 мъртви екземпляра.