25 финалисти на Международния балетен конкурс
25 финалисти на Международния балетен конкурс / netinfo

Завърши вторият тур на 27-ия Международен балетен конкурс Варна 2016. Вече са известни най-добре представилите се състезатели, които ще се борят за разпределението на наградите на първия и най-престижен професионален балетен конкурс в света.

Журито на конкурса с председател легендата на танца Владимир Василиев определи до края да продължат 8 състезатели в младша възраст и 17 в старша възраст. 10 от финалистите са от азиатските страни Корея и Япония – по петима от всяка страна. С азиатски произход са и двамата класирани представители на Канада, както и представителката на Швейцария.

Двама участници от САЩ продължават напред. С по един финалист са Белгия, Бразилия, Италия, Куба, Русия, Чехия и Франция. Трима състезатели от България също са на финала. Това са Юри Кудрявцев, Константин Ткачи и Елена Свинко – всички в старша възраст.

Днес състезателите ще почиват в подготовка за финалния тур, от който зависи старта на тяхната кариера в света на големия балет. Решаващият трети тур на конкурса ще бъде във вечерите на 26 и 27 юли в Летния театър на Варна.

Билети за 27-ия Международен балетен конкурс Варна 2016 се предлагат на касите на Летния театър, Двореца на културата и спорта, в системата на Евентим и в интернет: http://www.eventim.bg/bg/bileti/hhv-mezdunaroden-baleten-konkurs-barna-leten-teatr-432453/event.html?ct=%D0%92%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0

Още едно събитие от паралелната програма на Балетната олимпиада ще привлече познавачите на танцовото изкуство. На 26 юли в Арт салона на Радио Варна ще бъде българската премиера на най-новата книга, посветена на Бога на танца – маестро Владимир Василиев – „Владимир Василиев. Енциклопедия творческой личности“ с автор Елена Фетисова. Изданието съдържа безценни фото документи от цялата многопосочна артистична дейност на този изумителен творец – балетист, хореограф, балетен мениджър, художник и поет.

Маестро Василиев е свързан с българския морски град като единственият и досега в историята на Международния балетен конкурс Варна носител на Голямата награда и като председател на журито на конкурса. Специално за премиерата маестро Василиев ще покаже и няколко от най-новите си акварели, създадени сега, във Варна, в дните на конкурса.

Началото на премиерата е в 18:30.

Международният балетен конкурс Варна е основан е през 1964 г. и е Първият в света професионален балетен конкурс. Организира се от фондация “Международен балетен конкурс Варна”, съорганизатор е Община Варна. Форумът се провежда с подкрепата на Министерството на културата на Република България. Патрон на 27-то издание е вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова. Балетната Oлимпиада е под патронажа на UNESCO и генералния директор на световната организация Ирина Бокова.