Почитаме света Параскева
Почитаме света Параскева / БГНЕС архив

Православната църква днес почита паметта на св. преподобномъченица Параскева Римлянка. Тя живяла през II век и проповядвала истините на вярата дори на езичниците в Рим, където била столицата на империята. За това била посечена с меч след жестоки и дълги мъчения. Света Параскева обърнала със смелостта и чудесата си мнозина във вярата. Мощите й по-късно били пренесени в Цариград.

На територията на Видинска епархия множество храмове носят името на св. Параскева Римлянка.Един от тях е в гр. Вълчедръм, област Монтана. По своята архитектура, храмът е умалено копие на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски" в София.
По повод храмовия празник в църквата във Вълчедръм ще бъде отслужена света литургия от белоградчишки епископ Поликарп. Началото на богослужението е в 9:30 ч.

В същия ден, вечерта от 17 ч., ще бъде отслужена тържествена вечерня, петохлебие, както и ще се проведе литийно шествие с иконата на св. Пантелеймон, която ще бъде поставена за поклонение в храм „Св. Николай Чудотворец". Поводът е празникът на св. Панталеймон, който се отбелязва на следващия ден. Неговото име носи старинния храм „Св. вмчк.Пантелеймон", намиращ се в двора на Видинска митрополия. На 27 юли от 9:00 ч. по този повод ще бъде отслужена света литургия в храма "Св. Николай Чудотворец".