Спасиха с хеликоптер мъж в безсъзнание в Рила
Спасиха с хеликоптер мъж в безсъзнание в Рила / БГНЕС, архив

55-годишен мъж падна от пътеката в Рила в посока Рилския манастир по билото между връх Мальовица и връх Орловец. За спасяването му бе проведена операция с хеликоптер. Това съобщи Емил Нешев, спасител от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК).

Сигналът е подаден от дъщерята на пострадалия мъж, която се е свързала с ПСС, които са се обадили на спешния телефон на „Активна грижа" - 0800 10 200.

Инфаркт покоси турист край хижа "Вихрен"

Мъжът е транспортиран в многопрофилната болница "Света Анна", като няма информация за състоянието му. От ПСС уточнява, че група отива към дъщерята на пострадалия, която е останала на мястото на инцидента. „Тя е в шок и тъй като теренът е много труден, групата ще се опита да я свали безопасно", допълни Емил Нешев.

Заради поредния инцидент от ПСС апелират за повече внимание от страна на туристите, както и да не се подценяват условията в планината.

„Планините в момента са пълни с туристи, което само по себе си е предпоставка за повече инциденти", отбеляза Емил Нешев, като допълни, че честотата на инцидентите в последните три дни не е нормална за сезона.

Спасители помогнаха на ранени туристи в Рила

По думите му основните причини за тях са подценяването на теренните условия и надценяването на собствените възможности от страна на туристите. Той посъветва хората, които са избрали да посетят планината, да се запознават предварително с маршрутите и да си правят планински застраховки.

„В случая пострадалият има такава, но тя е стандартна и не покрива хеликоптерно спасяване, а ето че се наложи", допълни още Нешев.

Източник: Фокус