Започнаха масови проверки на камиони и автобуси
Започнаха масови проверки на камиони и автобуси / netinfo

От 25 до 31 юли на територията на страната ще има засилени проверки над товарни автомобили и автобуси, съобщиха от МВР. Операцията е на TISPOL и е за всички държави - членки на ЕС. Целта е намаляване на тежките пътно - транспортни произшествия с участието на товарни автомобили и автобуси. Според направените анализи, основните причини за възникналите инциденти са неспазване на времето за почивка от водачите, превишаване на скоростта, употреба на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари, както и претоварване на автомобилите.

В проверките ще участват служители на криминална и икономическа полиция, съвместно с експерти от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация".

При акцията ще се следи за превозване на нелегални мигранти и трафик на хора, притежание и пренос на наркотични и упойващи вещества, транспортиране и притежание на незаконни огнестрелни оръжия, на крадени стоки, обявени за издирване лица и други криминални престъпления.

Водачите на автомобилите и автобусите ще бъдат проверявани и за валидна задължителна „Гражданска отговорност" и винетна такса на републиканските пътища.