Генерал Михов: Европа трябва да пренареди и да преоцени заплахите
Генерал Михов: Европа трябва да пренареди и да преоцени заплахите / снимка: DarikNews.bg

Европа трябва да пренареди и да преоцени заплахите, коментира днес във Велико Търново председателят на Комисията по отбрана в Народното събание ген. Михо Михов. Депутатът от АБВ начерта три линии, по които трябва да се работи за гарантиране сигурността на България и стария континент. „Приоритетите, които НАТО посочи като заплахи за Европа трябва да бъдат променени. Аз считам,че има сблъсък на цивилизации в начална форма и това се проявява в цял свят. Пренареждането на приоритетите трябва да стане час по-скоро, за да вземем мерки за гарантиране на националната си сигурност. В момента като заплаха номер 1 е определена Русия, а ние виждаме, че Русия в момента не е никаква заплаха”, коментира ген. Михов.

По думите му случилото се в Турция не успокоява никой в България. Той твърди, че действията на властта в момента са противоконституционни. „Не знам дали опитът за преврат беше подготвен или както се казва на турски-ондурма. Но при всички случаи подозрения в тази посока има и за нас е важно как се произнася НАТО за участие на съюзна армия в преврат. Тези оценки са много важни и трябва да пренаредят заплахите, за които говоря. АБВ не приема мерките, които се вземат в Турция и намерението за връщане на смъртната присъда. Нови гробищни паркове за бунтовниците е психологическа атака срещу всички. Отзвукът към България ще бъде много тежък”, допълни генерал Михов.

Той посочи, че има идея за създаване на Консултативен съвет за ситуацията в Турция, на който да участват политическите партии. По думите му целта на подобен орган ще е превантивна и ще успокои ситуацията. Според ген. Михов още тази седмица трябва да се разгледа и Доклада за националната сигурност на България, който се обсъжда от най-много комисии в Народното събрание.

„Този доклад има мост от 2015 за 2016 година и се внася от правителството до месец март. Не е нужно да закъсняваме. Имам предвид, че този доклад е разгледан от няколко комисии и там моята представа е, че той е силно констативен, но не аналитичен. Нашата стратегия трябва да очертае заплахите и всичко, което е разботещо за сигурността”, обясни още ген. Михов. По отношение на законодателната дейност ген. Михов изрази задоволство, че следващата седмица ще се разгледа Закона за съдебната власт и подчерта, че АБВ подкрепя промените за разделение на съдебна и прокуроска част.

Той допълни, че АБВ подкрепя и Закона за борбата с тероризма, с особени бележки, и трябва да бъде разгледан в контекста на сблъсъка между цивилизации. Народният представител обаче е недоволен, че армията е започнала да изпълнява полицейски функции. Генерал Михов обясни, че е съгласен военните да се намесват в тежки ситуации, но не и за всякакви други дейности. По думите му в момента има дефицит от 6000 военнослужещи, който трябва да бъде попълнен. „Много сме притеснени от полицейските функции на армията, за което министъра обеща, че още утре започва да готви военните в тази насока. Министърът на отбраната много бързо обещава и раздава войници, а те не останаха. 6000 души не достигат в момента на армията”, каза ген. Михов.

Той изрази недоволството си за социалния статус на курсантите и неизплащане на техните пътни разходи. По думите му и заплатите на офицерите не са достатъчно атрактивни, което трябва да се промени. В заключение генерал Михов засегна и темата за АЕЦ „Белене”. Той обясни, че АБВ подкрепя рестартирането на проекта, но с без държавата да дава още пари, а да намери инвеститор, който да строи.