Пречиствателната станция на „Златни пясъци” ще е с 4 пъти по-голям капацитет след ремонт за 37 млн. лв.
Пречиствателната станция на „Златни пясъци” ще е с 4 пъти по-голям капацитет след ремонт за 37 млн. лв. / БГНЕС, архив

Капацитетът на пречиствателната станция на „Златни пясъци” ще бъде увеличен  близо 4 пъти след реконструкцията й. Сега пуснатото в експлоатация преди 33 години съоръжение може да обслужва 20 000 еквивалент жители, а след модернизацията му броят им ще бъде увеличен до 72 000. Това заяви във Варна министърът зна околната среда и водите Ивелина Василева, която заедно с кмета на града Иван Портних подписа договора за втората фаза на проекта.

Финансирането е в размер на 37,2 млн. лв., като освен разширение на станцията се предвижда и изграждането на 5 км канализационна мрежа в местността Ален мак, където в момента 80 % от имотите са на септични ями.

12 фирми са подали документи за обявената обществена поръчка, която беше обявена повторно, след като първата процедура беше прекратена по настояване на премиера Бойко Борисов. Офертите вече се разглеждат от назначената комисия, която до два месеца трябва да обяви изпълнителя..

Обявиха нова поръчка за пречиствателна станция на старата цена

„Със завършването на реконструкцията всички проблеми с отпадъчните води във Варна ще бъдат изцяло решени. Проектът обезпечава дейността на втория най-голям курорт в страната и е не само от регионално, но и от национално значение. Заради спрените еврофондове при предишното правителство той беше във фаза, в която нямаше как да бъде реализиран през миналия програмен период. Направихме всичко възможно да го спасим и да запазим финансирането му”, коментира при подписването на договора Портних.

Варна чака 37 млн. лв. за пречиствателната на "Златни пясъци"

Кметът добави, че след завършването на модернизацията във Варна ще бъдат вложени общо 110 000 млн. лв. за екологични проекти. Сред тях за дълбоводното заустване на „Златни пясъци”, разширяването на градската пречиствателна станция и изграждането на регионалното депо за отпадъци.

Общо 350  млн. лв. са инвестирани в инфраструктура за пречистване на водите в черноморските общини, допълни Василева.