Пловдивчани определят коя е най-голямата забележителност в града
Пловдивчани определят коя е най-голямата забележителност в града / dariknews.bg/архив
Пловдивчани определят коя е най-голямата забележителност в града
88702
Пловдивчани определят коя е най-голямата забележителност в града
  • Пловдивчани определят коя е най-голямата забележителност в града

От днес стартира анкета, която цели да определи най-големите забележителности в Пловдив. Допитването ще продължи близо месец и се организира от създаденото през 2012 година сдружение с нестопанска цел с дейност в обществена полза „Пловдив-най-старият жив град в Европа”.

Проучването ще се проведе посредством пряко допитване до гражданите, осъществено от анкетьори-доброволци, които ще са облечени с отличителните тениски и шапки на сдружението. Желаещите могат да гласуват само по веднъж и чрез анкета, публикувана във фейсбук страницата на „Пловдив-най-старият жив град в Европа”, както и в сайта на сдружението.

Организаторите са си поставили за цел улесняване на множеството очаквани посетители в града на тепетата, след като втория по големина български град спечели титлата „Европейска столица на културата – 2019”. Определените от пловдивчани исторически обекти ще бъдат отбелязани със „Знак за древността”. Така те ще се превърнат в атрактивни туристически точки, които гостите на Пловдив да посетят, запознавайки се с историята и културата на най-древния жив град в Европа. Сред фаворитите са Античният театър, Римският стадион, Гребният канал, Цар Симеоновата градина, Хисар Капия, Одеон, Античният форум, Небет Тепе, Етнографският музей, Архитектурен комплекс „Капана”, Сахат тепе - Часовниковата кула, Пловдивски панаир, Паметникът Альоша и други.

„Бихме искали, като културна столица на Европа през 2019-та година, да подготвим града си за огромния международен интерес, който очакваме. Отбелязвайки най-атрактивните исторически обекти със „Знак за древността”, ние ще акцентираме върху важното значение на Пловдив за историческото развитие на континента. Заедно с това ще работим за развитието на духовните ценности, културата и изкуството, науката и спомагането за утвърждаването на града ни, като културна столица на Европа. Предвиждаме поредица от събития, които да разкрият красивата история на Пловдив, като едновременно с това очакваме подкрепата на сдружения, развиващи сродна дейност, както и от страна на Общинска администрация, Пловдив.” – заяви председателят на Управителния съвет на „Пловдив-най-старият жив град в Европа” Любомир Костов.

На сайта на дружеството, създателите на инициативата припомнят някои от най-важните моменти от историята на древния град.