Правят учение за защита от големи горски пожари
Правят учение за защита от големи горски пожари / Дарик Враца архив

Учение за защита при горски пожари ще открие днес в 10 часа в Белоградчик областният управител на Видин Момчил Станков. Учението е на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с Националния щаб и съставните части на единната спасителна система.

По време на учението ще бъде проверена готовността на Областния щаб за действие при ликвидиране на голям горски пожар на територията на общините Белоградчик и Чупрене. Преследват се три учебни цели: проиграване и проверка на актуалността на областните, общинските и ведомствените планове за защита при бедствия при възникване на голям горски пожар; повишаване знанията, уменията и практическите навици по събиране и обобщаване на информация и подготовка на предложения за взимане на правилни решения; подобряване и усъвършенстване на координацията, знанията и практическите умения на ръководителите на силите на Единната спасителна система (ЕСО) за провеждане на спасителни, аварийно-възстановителни, защитни и евакуационни дейности.

В учението ще вземат участие съставните части на ЕСО, представлявани от членовете на Областния щаб, кметовете на общините Белоградчик и Чупрене, началниците на Районното управление на МВР и на Граничното полицейско управление в Белоградчик, директорът на Държавно горско стопанство „Миджур" и представители на Регионална дирекция по горите - Берковица и на Регионална инспекция по околната среда и водите - Монтана.