Инвестициите в децата - приоритет за българското председателство на ЕС
Инвестициите в децата - приоритет за българското председателство на ЕС / Sofia Photo Agency, архив

Националната мрежа за децата е изпратила до вицепремиера и министъра на образованието Меглена Кунева мотивирано предложение за включване на темата за инвестициите в децата като част от приоритетите по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г., съобщиха от организацията.

Позицията на Националната мрежа за децата е, че един от политическите приоритети, за които българското председателство трябва да се застъпи, е инвестирането в децата.

Вярваме, че то е не по-малко важно от инвестирането в конкретни икономически сектори или в изпълнението на важни геополитически цели, посочват от организацията. Сред аргументите им са, че редица изследвания доказват, че инвестициите в децата, особено в ранното детско развитие, са с много по-висока обществена възвращаемост от инвестициите в повечето други сфери.

Децата са сред най-засегнатите от бедността и социалното изключване и са по-уязвими към техните последствия. През 2015 г. повече от едно на всеки четири деца в Европа (27,7%) е в риск от бедност или социално изключване. За България този показател е почти двойно по-висок - 45,2%.

През 2014 г. седем страни, сред които и България, чрез специфичните за страните препоръки, бяха призовани да увеличат усилията си за намаляване на детската бедност, което е аргумент за важността на темата не само за България, но и за други държави членки.

Националната мрежа за децата е обединение на 137 граждански организации и съмишленици, работещи със и за деца и семейства в цялата страна.