Глад за квалифицирани служители и работници във В. Търново
Глад за квалифицирани служители и работници във В. Търново / netinfo

За едно работно място през юни са се конкурирали трима безработни, съобщи Обрешко Нечев, директор на ТД „Бюро по труда“ във Велико Търново. През месеца регистрираните на борсата във Велико Търново са били 1 200 човека.

Глад за кадри отчитат от институцията във всички сфери – търсят се бармани, готвачи, камериерки, шивачки, както и инженери, и квалифицирани служители за управленски позиции. Намаляването на безработицата до 3,7% в старата столица за юни се дължи на раздвижването на местната икономика, атегоричен е Нечев. Субсидираната заетост по различните програми не оказва особено влияние за спада на безработните в района.

Въпреки това, 117 човека са били обхванати по различните програми за осигуряване на заетост, финансирани от републиканския бюджет и с европейски средства. 25 безработни са били ангажирани като лични асистенти на хора с увреждания по националната програма през юни. Общо 6 младежи са получили заетост по две схеми по ОП РЧР - „Младежка заетост“ и „Обучение и заетост на младите хора“.

Седем човека са били ангажирани по „Програма за обучение и заетост на продължително безработни“. По „Старт в кариерата“, която подпомага дипломирани във ВУЗ младежи до 29 г., са били наети 17 млади хора. По националната програма „Клио“ са работили пет човека, а по „Мелпомена“ във великотърновския театър са били наети девет безработни.

В проекта „Шанс за работа“ са били наети 7 безработни. Три майки на деца от 0 до 3 и от 3 до 5 години са наети от работодатели, които също са насърчавани да вземат персонал от тази целева група. 13 човека са били включени в националната програма за заетост и професионално обучение на хора с трайни увреждания.