Маските, изобразяващи Путин, вече са забранени в Русия
Маските, изобразяващи Путин, вече са забранени в Русия / Guliver/Getty Images

Конституционният съд на Русия разреши на активистите, участващи в митинги, да си залепват устите със скоч, да рисуват по лицата си и да слагат на тях предмети, служещи за нагледна агитация, пише "Независимая газета".

Според съда протестиращите не извършват правонарушения, ако не нарушават нормите за сигурност и действията им не са "съществена пречка за идентификация на личността".

Съдът припомни, че е забранено носенето на маски, включително скиорски, или чорапи, с които участниците в митинги преднамерено да крият лицата си. Забранява им се също "да се омотават със скоч до неузнаваемост". Магистратите изтъкнаха, че при обществени прояви подобни забрани са предвидили и властите на много европейски държави, отбелязва вестникът.

Повод за решението на съда бе жалба от студенти, участвали в акция срещу потискането на протест под наслов "Ден на мълчанието" в град Самара (югоизточната част на Европейска Русия). Заради "тематично залепени усти" активистите били глобени по 10 000 рубли. Според ищците полицаите невярно изтълкували креативното им решение като маскировка.

Тези дни московски съд осъди активиста Роман Рословцев да плати глоба за това, че два пъти се е разходил с маска, изобразяваща лицето на президента Владимир Путин, напомня "Независимая газета".

Източник: БТА