ВКС разглежда делото срещу отказа на СГС да впише ДОСТ като партия
ВКС разглежда делото срещу отказа на СГС да впише ДОСТ като партия / БГНЕС

Върховният касационен съд даде ход на делото срещу отказа на Софийския градски съд (СГС) да впише ПП "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" в регистъра на политическите партии.

Един от мотивите на прокурорите да не се впише ДОСТ като партия е неточността с подадените декларации за членство в партията.

Според прокурорите има над 260 неправилно попълнени декларации, сред които има и такива с ЕГН на лица ненавършили 18 години, поправяни ЕГН-та и др.

Съдът отказа да регистрира партията на Местан

Според адвоката на Лютви Местан, подадените декларации са над 9000, т.е. далеч повече от санитарния минимум.

ВКС разглежда делото срещу отказа на СГС да впише ДОСТ като партия
netinfo

ВКС разглежда делото срещу отказа на СГС да впише ДОСТ като партия
netinfo

Самият Местан дори предложи проблемните декларации да бъдат отстранени като доказателства, защото и без тях гласовете му стигат. Той заяви, че за него това не е дребнотемие, а прокуратурата е длъжна да изясни всяка неточност.

На 15 юли във Върховния касационен съд чрез Софийския градски съд постъпи жалба от Лютви Местан - председател на ДОСТ, срещу решението от 7 юли на СГС по делото, с което съдът отказва вписване в регистъра на политическите партии на ДОСТ.

Софийският градски съд отказа да регистрира партията на Местан като едни от основните мотиви са свързани с абревиатурата, която е турска дума и с преобладаващия брой учредители с турски имена.

Партията на Местан няма да смени името си

На 18 юли във ВКС в присъствието на журналисти бе разпределено търговско дело, образувано по жалба на Лютви Местан срещу решението на СГС, с което съдът отказва вписване в регистъра на политическите партии.

ВКС разглежда делото срещу отказа на СГС да впише ДОСТ като партия
netinfo

Системата за случайно разпределение определи за докладчик по делото съдия Светла Чорбаджиева от Второ търговско отделение - командирована във Върховния касационен съд от Софийския апелативен съд, като тя бе избрана от системата сред 14 съдии от Търговската колегия, които не са в платен годишен отпуск.

Източник: БГНЕС