Обама с остра критика за Тръмп
Обама с остра критика за Тръмп / БГНЕС, архив

Президентът на САЩ Барак Обама осъди проявената от Доналд Тръмп неподготвеност във външната политика, давайки за пример неотдавнашните изказвания за НАТО на републиканския кандидат-президент, предаде Франс прес.

В интервю за в. "Ню Йорк таймс" Тръмп заяви, че ако балтийските страни, които членуват в алианса, бъдат нападнати от Русия, той ще реши САЩ да се намесят едва след като провери дали тези страни са спазили задълженията си.

Обама за пореден път разкритикува Тръмп заради мюсюлманите

"Има огромна разлика между това да приканваме европейските ни съюзници да спазват ангажиментите си за разходите за отбрана, особено в момент, когато Русия става все по-агресивна, и да им кажем: "Абе знаете ли какво? Може пък и да не спазим централния ангажимент на най-значимия съюз в историята", обясни Обама в интервю за Си Би Ес, цитирано от Асошиейтед прес.

Един от основните принципи на НАТО е, че нападение срещу страна членка е нападение срещу всички страни от алианса. САЩ се позоваха на този принцип след атентатите от 11 септември 2001 г. и той оправда намесата на НАТО в Афганистан.

Обама напомни, че принципът на колективна отбрана е крайъгълният камък на американската външна политика от Втората световна война, без значение кой президент управлява и заяви, че думите на Тръмп показват липса на знания по този въпрос.

Доналд Тръмп официално прие номинацията на Републиканската партия

"Това човек да няма достатъчно разбиране или достатъчно познания, за да каже, че САЩ може и да не спазят тържествения ангажимент да брани съюзниците, които бяха редом с нас след 11 септември, показва липса на подготвеност във външната политика", подчерта Обама.

В четвъртък генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг категорично напомни, че солидарността е основна ценност на алианса, отбелязва АФП.

Източник: БТА