Втора инстанция за „Схемите“: подсъдимите дължат на държавата над 2 милиона лева
Втора инстанция за „Схемите“: подсъдимите дължат на държавата над 2 милиона лева / netinfo

Апелативен съд-Варна потвърди присъдата на тримата подсъдими по делото „Схемите“ в наказателната й част, но я отмени в гражданската и сега Габриела Петрова, Александър Александров и Катя Юлиянова дължат общо 2 415 432,70 лв. на държавата. И това решение обаче подлежи на обжалване пред по-горна инстанция – Върховен касационен съд – и все още не е влязло в сила.

Ще припомним, че в края на миналата година Окръжен съд-Разград призна за виновни Габриела Петрова от Разград като помагач и Александър Александров от Разград и Катя Юлиянова от Търговище като извършители на деяние за избягване на установяване и плащане на данъчни задължения в размер на 2,894 млн. лева, което е в особено големи размери. Магистратите обаче отхвърлиха гражданския иск на държавата, предявен чрез НАП.

За ръководител на схемата на данъчната измама в особено големи размери се счита  Габриела Петрова, която е инициатор на регистрирането на дружествата на другите двама подсъдими, които не се познавали помежду си.  Механизмът на избягването на установяването и плащането на данъчните задължения действал чрез декларирането на неизвършени доставки от фирми, регистрирани по ДДС, а в действителност те са били извършени от лица, които не са регистрирани по Закона за ДДС, като по този начин е ползван неправомерно данъчен кредит в посочения размер.

При задържането на Габриела Петрова по време на специализираната полицейска операция „Схемите” през 2010 г. у нея са открити 350 000 лева в брой, които са възстановени в държавния бюджет.

Първата съдебна инстанция постанови ефективна присъда за Петрова – 3 години и 6 месеца лишаване от свобода. За Александров и Юлиянова санкциите са условни – по 3 години лишаване от свобода със срок на отлагане 5 години.

Апелативният съд потвърждава тези наказания, но счита, че тримата трябва да възстановят и щетите, нанесени на държавния бюджет. Част от тях са събрани чрез образуваните изпълнителни производства по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, затова според втората съдебна инстанция Катя Юлиянова и Габриела Петрова трябва да платят 1 106 977,03 лв. имуществени вреди на държавата, а Александър Александров – 1 308 455,67 лв.