Кристалина Георгиева: ЕС е най-хубавото нещо, което можеше да се случи на България
Кристалина Георгиева: ЕС е най-хубавото нещо, което можеше да се случи на България / БГНЕС, архив

"Европейският съюз е най-хубавото нещо, което можеше да се случи на България и Румъния", казва Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия с ресор "Бюджет и човешки ресурси" в интервю за най-влиятелния вестник в Люксембург, "Люксембургър Ворт", съобщи пресслужбата на Представителство на ЕК в България.

Кристалина Георгиева допълва, че хората в тези две страни очакват Европейския съюз да помогне на държавите им да решат проблемите си. Например в България европейските институции имат роля в гарантиране върховенството на закона, чрез механизма за сътрудничество и проверка.

Но за съжаление еврооптимизмът не е повсеместен и в много страни той е отстъпил място на популизма. Кристалина Георгиева признава, че Европейският съюз трябва положи усилия да обърне тази тенденция.

"Трябва да си направим изводите от референдума във Великобритания. Да си вършим работата добре и да обясняваме на хората това, което правим," казва Кристалина Георгиева.

"Нека престанем да говорим за Европейският съюз в трето лице, призовава Георгиева. "Европейският съюз сме всички ние," като допълва, че няма смисъл Комисията да застава срещу страните членки или обратното.

"В Европа имаме още един шанс да престанем да се сочим с пръст един друг и да обединим силите си," казва още Кристалина Георгиева.