Започна събиране на заявки за гайдарското надсвирване в Гела
Започна събиране на заявки за гайдарското надсвирване в Гела / Адриан Кулев, Дарик радио Пловдив

Вече стартира записването на желаещите да участват в 14 – то издание на Гайдарския конкурс, който се провежда в смолянското село Гела. Право на участие имат всички изпълнители на каба-гайда, независимо от тяхното месторождение, образование, професия, специалност, съобщават организаторите. Участниците са разпределени в три възрастови групи: І-ва група до 12 години; ІІ-ра група от 13 до 18 години и ІІІ-та група над 19 години. В надсвирванията през годините са се включвали хиляди гайдари, сред които имало представители дори на Япония и Австралия.

Всяко лято през първата събота от м. август в селото се провежда Националното гайдарско надсвирване с международно участие. Надсвирването е с конкурсен характер, само с каба гайди, по определен регламент.
През първата неделя на м. август на параклиса „Св.Илия” се провежда съборът „Илинден”. Празникът е и своеобразна родова и фамилна среща.

Тази година празникът е на 6 август, като организатори са Община Смолян, Кметство Широка лъка и Министерство на културата.