Митрополит Серафим освети обновен храм в Добринище
Митрополит Серафим освети обновен храм в Добринище / Снимка: Община Банско

Стотици миряни присъстваха на освещаването на изцяло обновената църква „Успение на Пресвета Богородица" в Добринище.

Неврокопският митрополит Серафим отслужи тържествена света литургия и водосвет, в съслужие с архиерейския наместник отец Янко Русков и други духовници от епархията. Владиката освети светия престол и иконостаса на Света Богородица, който е огромен - с ширина 12 метра и височина 4 метра.

Вековният храм е възстановен в автентичния му вид, благодарение на усилията на местните хора и с финансовата помощ на община Банско, както и с подкрепата на Неврокопска митрополия. При ремонта и възстановяването му са спазени всички църковни канони.

Църквата е построена през 1684г. и е една от най- старите в региона. Три пъти е палена от турци и гърци, но миряните отново са я възстановявали. До 1994г. е била действаща , но после е затворена от комунистите.

Кметът на Добринище Китан Галчев сподели, че всяка сряда, събота и неделя в храма ще се отслужва света литургия. Жителите на града пък признаха, че с възстановяването на храма се е сбъднала мечтата им и светата обител отново ще посреща миряни, които до запалят свещ и да се помолят за здраве.