В Каварна инициират референдум за отстраняване на кмета
В Каварна инициират референдум за отстраняване на кмета / netinfo

В Каварна е учреден Инициативен комитет за провеждане на местен референдум с въпрос: Желаете ли да бъдат предсрочно прекратени правомощията на кмета на Община Каварна - Нина Ставрева? Това съобщава на страницата си във фейсбук бившият кмет на морския град Цонко Цонев, който е част от Инициативния комитет.

"От приказки преминаваме към действия, за да отстраним некадърното и лъжливо управление на общината", пише Цонев. Пред Дарик той поясни, че предстои регистрация на Инициативния комитет, след което ще започне събиране на подписи за насрочване на местен референдум. За да се стигне до допитването е необходимо в Общинския съвет на Каварна да бъдат внесени подписите на 20% от гласоподавателите в общината, което е около 2 600 души, допълни Цонев. Очаква се подписката да стартира в края на август в 6 пункта -  4 в Каварна и по един в селата Българево и Белгун. Местата ще бъдат обявени допълнително след съгласуване с кмета на общината. По закон срокът за събиране на подписи е 3 месеца.

Мотивите за искането ни са много и всеобхватни, коментира Цонев. Сред тях са уволненията на кадърни специалисти с десетилетия стаж, източването на общината с консултантски договори, които се сключват за дейности, за които отговарят хора от общинската администрация, докарването на многопрофилната болница до фалит, многобройните предизборни обещания, които не се изпълняват, посочи бившият кмет на Каварна.

"Най-лошото е, че в общината нищо не се случва. Една стотинка не е влязла от европейски проекти за тая година", каза още Цонев, който смята, че това ще бъде година без никакви капиталови разходи и никакви инвестиции в града и селата.

Освен Цонев в Инициативния комитет се включват Дарина Аргирова, Теодора Георгиева и Марин Митев. За председател е избран Пламен Пенчев, който е първият уволнен общински служител, но на първа инстанция е спечелил дело за неправомерно уволнение, подчерта бившият кмет на Каварна.

Цонко Цонев се надява, че при внасяне на необходимия брой подписи Общинският съвет на Каварна ще уважи волята на хората и ще насрочи референдум, въпреки че преди време съветниците излязоха с декларация в подкрепа на кмета Нина Ставрева.

Съветниците в Каварна приеха декларация в подкрепа на кметицата

Нина Ставрева от БСП беше избрана за кмет на Каварна на втори тур, след като получи и подкрепата на ГЕРБ. Тя спечели балотажа срещу Галя Иванова, която беше издигната от Инициативен комитет и подкрепена от бившия кмет Цонко Цонев.
Самият Цонев реши да не се кандидатира за четвърти кметски мандат. Той участва в изборите за общински съветници като независим кандидат и беше избран.